Известие

Collapse
No announcement yet.

Проблем с климатика

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Ако са окъсили транзисторите .... вЕрвай ми , няма как да се завърти перката

Най-много още нещо покрай тях да изгори А и по принцип , тия елементи горят така - окъсяват , не прекъсват
    Alfa Romeo 155 1.8 8v '95 - Ex ... Alfa Romeo 156 2.0 TS '99 - Ex ...
    Alfa Romeo 156 SW Facelift 2.4 JTD M-JET 20v '04 +++
    Alfa Romeo GTV Phase 1 2.0 20v Тurbo '95 + Още едно 2.0 ТС ....

Comment

Първоначално публикувано от XaBu4ko Покажи съобщение
      Ако са окъсили транзисторите .... вЕрвай ми , няма как да се завърти перката

Най-много още нещо покрай тях да изгори А и по принцип , тия елементи горят така - окъсяват , не прекъсват
      Можеш ли да обосновеш твърдението си?
      Вярата е хубаво нещо, но в случая предпочитам техническите факти.

159 1.8 MPI
      166 2.0 TS (ex)

Comment

Една крушка като изгори окъсява ли или прекъсва.
        По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
        конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
        Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
        Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

Първоначално публикувано от dimitar_vd62 Покажи съобщение
          Една крушка като изгори окъсява ли или прекъсва.
          Не става въпрос за крушка а за транзистор. И както правилно каза колегата, най-често когато той дефектира, окъсява прехода си емитер-колектор ако е биполярен или сорс-дрейн ако е MOS (както е в случая).
          Въпросът е обаче, какво се случва с вентилатора, който е последователно свързан с прехода на този транзистор и захранването.

Върти на макс или не върти?

159 1.8 MPI
          166 2.0 TS (ex)

Comment

Схеми нямате ли бе, като окъси този транзистор какво става във веригата след него, мериш и вземаш решение.Абе то много шибано било проверката на такъв транзистор, с обикновен мултицет не ставало.
            Last edited by dimitar_vd62; d.m.y г., 21:29.
            По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
            конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
            Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
            Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

Е виж как се разбираме

Само, че пропускаш причината за изгаряне
              Гори на дрейн-сорс когато го прегрееш Тука мога да говоря от личен опит ......

А иначе , идеята е друга ..... С минаване на годинките ... и работата .... блаблабла ... прехода гори барабар с гейта. То там е проблема Те хората са го сметнали да не прегрява.

А и да ти кажа , говоря пак от личен опит , щото бая таралежчета съм оправил Досега един не дойде да каже , че му работи парното на макс Даже съм го виждал и в изпълнение в което максималната степен на вентилатора не минава въобще през таралежа

Comment

Не знам, какво разбираш под "разбираме се" ама аз не съм съгласен с твърдението ти, че при окъсъли преходи сорс-дрейн венрилаторът не върти на макс.

Тъй че опитай пак да ми обясниш, как при окъсили преходи моторът остава без захранване.

Иначе раздела 156 е пълен с примери за дефектирали таралежки при което вентилаторът върти на макс.

159 1.8 MPI
                166 2.0 TS (ex)

Comment

Както казах вече , окъсява сорс / дрейн когато го прегрееш.

Тука можем да навлезем в много разсъждения защо аджема гори тая гад , щото кристала не старее Да ама всичко останало около него като резистори например , старее бая , което се отразява директно на транзистора ( който както сигурно се сещаш сам излиза извън режима си ) което в този си вид доста често води до окъсяване на гейта спрямо сорса и дрейна . Тогава , по платката се слагат едни нулеви резистори ( демек бушони ) точно с тая цел. Щото кат окъси нацяло прави сериозен демидж.

Ся друг е въпроса , че на алфа не съм гледал схемата и не мога да споря за симптомите , но се опитвам да ти обясня , че проблема може да е там и без да се върти вентилатора

И под разбираме се имах предвид , че сме явно двама технически грамотни човека дето няма нужда да си обясняват какво е транзистор и блаблабла .......

И пак да кажа , не искам да се заяждам. Ако издириш схема можем и да поразсъждаваме , не изключвам твоя сценарий , но не е само той !

Ако искаш да продължим диалога , пиши на лично , щото оспамихме темата достатъчно с "Транзкво!?!?!?" за другите

Comment

Нищо не сме оспамили. Ние просто изясняваме детайли, които биха могли да са полезни и за други хора.

И без схема се вижда, че преходите S-D са вързани последователно на мотора през нискоомни резистори за изравняване по напрежение двата транзистора.

Това добре личи на снимката (десния транзистор):

http://clubalfaromeo.com/forum/attac...2&d=1309376253

Накратко - няма как да окъси преход SD и да не се стовари цялото захранващо напрежение върху мотора.

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

Абе хора,за да не оспавам форума с милион теми фабричния CD-Player дали ще чете DVD дискове?
                      Alfa 147 1.9 JTD 115HP

Comment

Тва за колегата в предния пост ....... Да ти кажа , съмнявам се да може

А сега по темата

Разбирам те и не отхвърлям твоя сценарий.

НО Казвам , че не е задължително да се случи И давам моя сценарий Сега нямам време , ама след ден два ще седна и ще издиря схеми и ще обяснявам .....

Comment

Така и така сме по темата за климатици На мен пък не ми работи опцията за размразяване на стъклата. Като преместя копчето в най-крайно дясно положение и просто само се чува шума, че е пуснат климатик, но не духа нищо. Иначе на другите степени си работи както трябва. Понякога обаче много странно ми замъглява стъклата без никаква видима причина и каквото и да правя и както и да го въртя и да увеличавам/намалям температури и не може да ги стопи 10-15 мин. Обикновено съм с пуснат климатик постоянно, защото ако пусна само парното и почти винаги има замъгляване след няколко минути.
                          Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115 к.с. 85 кw. 2004 г.

Comment

Първоначално публикувано от Arteglam Покажи съобщение
                            Така и така сме по темата за климатици На мен пък не ми работи опцията за размразяване на стъклата. Като преместя копчето в най-крайно дясно положение и просто само се чува шума, че е пуснат климатик, но не духа нищо. Иначе на другите степени си работи както трябва. Понякога обаче много странно ми замъглява стъклата без никаква видима причина и каквото и да правя и както и да го въртя и да увеличавам/намалям температури и не може да ги стопи 10-15 мин. Обикновено съм с пуснат климатик постоянно, защото ако пусна само парното и почти винаги има замъгляване след няколко минути.
                            Блокирала ти е клапата за рециркулация в затворено положение
                            Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Трябва да отида при някой спец за климатици, предполагам. Много ли пари струва за поправка тази чудесия.
                              Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115 к.с. 85 кw. 2004 г.

Comment

има едно моторче, което се е повредило сигурно, аз си го оправих сам, може да си я оправиш без пари, като изключиш моторчето и отвориш клапата да стои постоянно отворена
                                http://clubalfaromeo.com/forum/showt...54#post1362654
                                http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=86926
                                Това е за 156, на твоята кола сигурно е нещо подобно
                                И аз карах все на климатик и на отворени прозорци, сега вече няма запотени стъкла
                                Може да ти тече и радиаторчето на парното, но тогава налепа по стъклото изглежда мазен
                                Last edited by lordliness; d.m.y г., 08:26.
                                Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Working...
                                X